Waterschade is een veel voorkomende claim bij verzekeraars. Vaak leidt lekkage een sluimerend bestaan tot het ineens tot uiting komt in de vorm van vlekken, schimmel of erger. Een leiding kan maanden achtereen langzaam druppen zonder dat je dat door hebt, en ineens barsten waardoor je met een forse lekkage zit.

Hoe kun je waterschade voorkomen? Daklekkage

Door zelf actief bezig te zijn met het onderhouden van de woning, kun je waterschade tot op zekere hoogte voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan het periodiek laten controleren van de waterleidingen. Een loodgieter controleert dan bijvoorbeeld elk jaar de leidingen zodat je op tijd weet of een leiding zou kunnen gaan lekken. Je hebt dan voldoende tijd om actie te ondernemen.

Een ander punt van aandacht zou het reinigen van de dakgoten kunnen zijn. Dakgoten kunnen het hele jaar door allerlei vuiligheid aantrekken waardoor ze verstopt kunnen raken. Hierdoor kunnen ze gaan overstromen waardoor het water de muren in kan gaan trekken.

Ook doe je er goed aan om buitenkranen in perioden van vorst af te sluiten en af te tappen. Water zet uit als het bevriest, waardoor leidingen kunnen barsten. Door de leidingen leeg te maken is er geen water meer om uit te zetten, en zullen de leidingen de winter hoogstwaarschijnlijk prima doorstaan.

Nog een goede tip is om de hoofdkraan van de waterleiding dicht te draaien als je voor een langere periode van huis bent. Mocht er dan een lek optreden, dan blijft de schade in ieder geval beperkt tot het water wat op dat moment in de leidingen aanwezig is.

Call Now Button