Als het tijd is voor een nieuw cv-ketel kunnen alle optiemogelijkheden u misschien laten duizelen. Waar is het verstandig om op te letten? Hier zijn vier verschillende cv-ketels met hun kenmerken.

Cr-ketel

Dit is een ketel die nog in veel Nederlandse huishoudens hangt. Hij wordt niet meer verkocht omdat het rendement van deze ketel heel laag is. Bij deze ketel gaat namelijk 20% van de warmte verloren. Om die reden gaat veel geld verloren in het stoken bij deze ketel.

Vr-ketels

Vr staat voor ‘verbeterd rendement’. En dat is het inderdaad vergeleken met de cr-ketel. De vr-ketel heeft een rendement van 90%. Deze ketels kosten tussen de 900 en 1.500 euro, maar er gaat dus nog steeds geld verloren bij het stoken.

Hr-ketels

De hr staat voor ‘hoog rendement’. Deze ketel biedt 100% rendement aan, dus alle warmte die opgewekt wordt bij het stoken, wordt ook gebruikt. Met deze optie bespaart u jaarlijks veel geld aan stookkosten. Maar deze ketel is ook een stuk duurder, de prijs ligt tussen de 1000 en 2600 euro.

HRe-ketels

Dit is een geschikte ketel voor de personen die veel energieverbruik hebben per jaar. Deze ketel biedt niet alleen 100% rendement, maar wekt ook nog eens zijn eigen energie op. Daar zit wel een prijskaartje aan: deze ketel kost al gauw 10.000 euro. Dus deze ketel is alleen voordelig voor grootverbruikers.

CW-label

Voor de verschillende cv-ketels zijn verschillende CW-waardes (Comfortabel Wonen) toebedeeld. De keuze voor welke CW-waarde voor u het beste is, hangt af van uw huishouden. Deelt u het huis met veel verschillende personen waarbij verschillende personen zonder problemen tegelijk het warme water moeten kunnen gebruiken? Dan kunt u het beste kiezen voor een CW 6. Tegelijk warm water gebruiken is beperkt mogelijk bij CW 5 en CW 4. Een CW 3 is geschikt voor huishoudens met minder personen of waarbij het geen probleem is dat maar één persoon tegelijk warm water kan gebruiken.

Call Now Button