Vanwege de koude winters in ons land zijn we behoorlijk afhankelijk van onze verwarming. De manier waarop Nederlanders hun woning verwarmen, verschilt nogal. Zo gebruikt de één een houtkachel, terwijl de ander radiatoren of vloerverwarming heeft. Verwarmt u uw woning met behulp van radiatoren? Dan wilt u natuurlijk niet dat deze het in de wintermaanden niet doen. Toch komt het geregeld voor dat één of meerdere radiatoren in huis niet, of slechts gedeeltelijk, werken. Is dit bij u ook het geval? Probeer dan eens om de radiator(en) weer aan de praat te krijgen met behulp van het ontluchtingskraantje.
Lucht in uw installatie is verleden tijd
Heeft u het ontluchtingskraantje nog niet eerder gebruikt? Dan vraagt u zich vast en zeker af waar deze voor dient. Met dit kraantje haalt u lucht uit uw verwarmingssysteem. Dit is namelijk een veelvoorkomend probleem bij radiatoren. Hoe de lucht in uw installatie terecht kan komen? Door foutief bijvullen van de waterdruk in uw cv-ketel bijvoorbeeld. Ook kan een lekkage in het verwarmingssysteem resulteren in lucht in radiatoren. Soms is er zelfs zoveel lucht aanwezig dat een radiator helemaal niet meer warmt wordt. Met behulp van het ontluchtingskraantje kunt u deze lucht uit uw radiatoren laten lopen.
Op eigen houtje uw verwarming ontluchten
Wilt u geen geld besteden aan het ontluchten van uw verwarming? Dan heeft u geluk. U kunt uw verwarming namelijk geheel eigenhandig ontluchten. Het is in dat geval wel makkelijk wanneer u over een ontluchtingssleutel beschikt. Heeft u deze niet? Schaf deze dan aan via internet of koop hem in de plaatselijke bouwmarkt. Deze sleutel plaatst u op het ontluchtingskraantje. U vindt dit kraantje op iedere radiator. De ene keer zit het kraantje aan de bovenkant, de andere keer aan de zijkant. Dit is afhankelijk van het type radiator dat u heeft. Leg altijd eerst een handdoek klaar voor u aan het ontluchtingskraantje draait. Er komt namelijk vaak ook water vrij bij ontluchting. Zodra dit gebeurt, is de lucht uit de betreffende radiator verdwenen en kunt u het kraantje weer dichtdraaien.
Hulp van een loodgieter inschakelen
Het ontluchten mag dan niet moeilijk zijn, maar toch werkt het niet altijd. In dat geval zit het probleem waarschijnlijk niet in de radiator zelf, maar in uw ketel. Zo kan de waterdruk bijvoorbeeld aan de lage kant zijn. Dit is ook een oorzaak voor een radiator die niet opwarmt. Wilt u het probleem achterhalen? Schakel dan een loodgieter in. Hij weet namelijk precies wat er aan de hand is indien ontluchten niet werkt. Hierdoor wordt uw radiator binnen de kortste keren weer goed warm. En dat is natuurlijk wel zo prettig op koude dagen.